Renovatie en uitbreiding gemeentehuis


  • Geldrop

Betrokken partijen

  • Dynatherm installatietechnisch advies
  • Gemeente Geldrop Mierlo, opdrachtgever
  • Buro Bas interieurontwerp kantoren
  • Reset Architecture, ontwerp vergadercentrum
  • Adviesbureau Ad Wouters, Constructeur en brandveiligheid
  • W/E adviseurs duurzaamheid en bouwfysica
  • Lichtadviseur Lichtmeester
  • Alphaa,Bouwkostenregisseur
  • Ingenieursbureau Van Ierssel, Bestek


Overige kerngegevens:
  • Start: 2016
  • Realisatie: 2018-2019

Terug naar projecten »


Werkzaamheden voor het gemeentehuis Geldrop – Mierlo zoals in 2013 uitgevoerd hebben een vervolg gekregen in een nieuwe fase van de renovatie van de “back office” omgeving. Gedurende de uitwerking van de plannen hiervoor is het initiatief om het gemeentehuis uit te breiden met een vergadercentrum vorm gegeven.

De verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo is gestart. Het gebouw wordt uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum. burobas interieurarchitecten tekent voor het renovatie-ontwerp van de kantoorvleugels. Aanleiding voor de verbouwing is een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik.

Aan Reset Architecture is gevraagd de uitstraling van het gemeentehuis te verbeteren. Op dit moment mist het gebouw zijn herkenbaarheid als openbaar gebouw. Het huidige gebouw bestaat nu uit uit twee met elkaar verbonden gebouwen: een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985, een ontwerp van architect De Bever met twee kantoorvleugels en een middendeel dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa staat.

De villa is door het architectenbureau visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale status van de villa te benadrukken en een duidelijk entree te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex.

De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee ambtelijke vleugels. Om de publieke functie van de nieuwbouw te accentueren reageert deze op de eclectische villa. De gevels van de villa hebben een symmetrisch opzet met een verticale geleding die benadrukt wordt door een middenrisaliet en hoekpilasters. De toevoeging van Reset architecture kun je lezen als een ver doorgevoerde abstractie hiervan, het continueert de witte kleur van de villa in een vliesgevel waarin de verticaliteit in het detail tot het uiterste wordt benadrukt.

De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels met een overstek en de transparantie van de gevels communiceert een uitnodigend openbare karakter en zet de besluitvorming van de raad in de etalage. Het interieur van het multifunctionele vergadercentrum heeft een open en ruimtelijke karakter. Het vergadercentrum presenteert zich als één geheel met daarin vergaderkamers op twee verdiepingen. De samenhang van de ruimte wordt versterkt door een doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels en alzijdige lichtinval.

Na de verbouwing biedt het gemeentehuis ruimte aan 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken met de mogelijkheid raadsvergaderingen te organiseren met 120 publiek bezoekers.

Dynatherm adviseert de gemeente Geldrop over de benodigde aanpassingen en uitbreidingen van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en ondersteunt de directie bij de realisatie.

De realisatie is gepland in 2018 – 2019, Moeskops bouwbedrijf verwacht veertien maanden bouwtijd nodig te hebben.

Dynatherm | voor zekerheid